Het is een bekend verhaal. Met veel moeite is een automatische externe defibrillator (AED) bij elkaar gespaard. Vrijwilligers hebben zich ingezet. De omgeving is betrokken. En het is gelukt. De AED wordt aangeschaft en de beschikbaarheid ervan wordt feestelijk gepromoot in de buurt. Maar dan wordt de AED gestolen. Ongelofelijk. Wie steelt er nu een apparaat waarmee je levens kan redden?
Maatschappelijk belang
Afgelopen tijd hebben soortgelijke berichten verschillende keren de media gehaald waardoor de indruk is ontstaan dat AED’s aan de lopende band gestolen worden. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel AED-eigenaren hun toestel niet buiten durven te hangen. Dat is zonde want bij een reanimatie telt iedere seconde. Daarom integreert Medisol BV vanaf heden een diefstalverzekering in het onderhoudsplan van AED’s. Deze gratis verzekering gaat levens redden.
Een AED moet altijd beschikbaar zijn
Een AED kan door iedereen bediend worden. Indien in de buurt aanwezig, wordt het toestel tijdens een reanimatie ingezet. Het apparaat geeft een elektrische schok af waardoor het hart gereset wordt. Door een AED te gebruiken stijgt de overlevingskans met 60%. Maar iedere vertraging in de inzet zorgt dat de kans op overleven afneemt. AED’s in een afgesloten kast of gebouw zijn niet direct beschikbaar. Of erger nog: kunnen helemaal niet worden bereikt.
Zorgeloos levens redden
Veel AED eigenaren zijn bang om hun AED buiten te hangen uit angst voor diefstal. Door de AED verzekering standaard mee te leveren is dit probleem verholpen. Pieter Joziasse, CEO Medisol:
“ Dit is de enige juiste stap om het probleem van de bereikbaarheid van AED’s voor eens en altijd op te lossen. Wij hopen dat dit voorbeeld wordt opgevolgd door andere partijen. Voorheen moest voor een AED verzekering worden betaald. Nu is deze gratis. We hebben liever dat mensen dat geld gebruiken om de AED buiten te hangen.”
AED initiatieven
Verschillende partijen, waaronder Medisol en de Hartstichting, zetten zich al een tijd in om AED’s in herkenbare en bereikbare kasten beschikbaar te stellen. In het bijzonder in woonwijken is de AED- dichtheid nog niet goed genoeg en is de bereikbaarheid in de nacht belangrijk.
De kosten vormen nog steeds een drempel bij AED’s. In 2016 nam Medisol daarom al het initiatief om een deel van deze kosten voorspelbaarder te maken, door elektroden en batterijen na een inzet te vergoeden.Mede dankzij deze actie heeft de Nederlandse overheid, sinds januari 2018, om deze reden een budget beschikbaar gesteld voor AED-eigenaren.
Medisol hoopt dat de gratis AED diefstalverzekering wederom een keerpunt zal zijn. Samen met haar netwerk, bestaande uit bijna 400 samenwerkingspartners, zal er hopelijk opnieuw een voorwaartse stap gezet worden in het vergroten van de beschikbaarheid van AED’s.